21 Nisan 2008

İlk Yazı

Pippa Bacca'nın başına gelenler ve bugün okuduğum bir yazı, tecavüz ve toplum olarak tecavüze bakış açımız hakkında düşünmeme sebep oldu. Erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Yasalar, yasaların uygulanış şekli, medyanın olaylara bakış açısı... herşey o kadar testesteron kokuyor ki. Her türlü haberi sayfalarca veren gazetelerin, tecavüz haberlerini, sıradan haberlermiş gibi üçüncü sayfadan verdiklerinin farkında mısınız?


Pippa Bacca'ya çok üzüldük. Ama bir yandan da söylendik. O kıyafetle otobanda otostop mu çekilir diye. Suçladık için için onu, neredeyse "kendi kaşınmış" dedik. Üstelik bunu en çok da biz kadınlar sözledik. Öyle sanıyorum ki, Pippa Bacca Türk olsaydı, bu olay da gazetelerin üçüncü sayfasından öteye geçemeyecekti.


Bundan önce de benzeri bir olay yaşanmıştı. Bisikletle dünya turuna çıkmış Kanadalı bir kadın, Kapıkule'yi birkaç kilometre geçtikten sonra bir çobanın tecavüzüne uğramıştı. Artık kimsenin hatırlamadığı olaylardan biri daha.


Bu blogu açarken düşüncem, bu ve benzeri olayların ciddiye alınması ve unutulmamasıydı. Küçük bir çaba, ama en azından benim unutmamamı sağlayacak.

Hiç yorum yok: