18 Temmuz 2013

Bak şu konuşan erkeklere!

Bak şu konuşan erkeklere!



















16 Nisan 2013
‘Ulusal Boyutlu Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’na göre erkeklerin yüzde 34’ü şiddeti ‘bazen gerekli’ görüyor. Erkeklerin yüzde 28’i ‘terbiye amaçlı şiddete başvurulabileceğine’ inanıyor.
Mutlu Çocuklar Derneği ve Kırıkkale Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce, ‘Ulusal Boyutlu Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’ yapıldı. 7 bin kişinin katıldığı araştırmayla Türkiye ’de 18 yaş ve üzeri kadın ve erkeklerin ‘kadına yönelik şiddet algıları’ belirlenmeye çalışıldı. Adana, Ankara , İstanbul , İzmir , Erzurum, Trabzon ve Malatya’da yapılan araştırmada, her ili temsilen 500 kadın ve 500 erkeğe anket uygulandı. Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 34’ü şiddeti ‘bazen gerekli’ diye yorumladı. Yüzde 7.3’ü bu konuda bir fikrinin olmadığını ifade ederken, yüzde 58.6’sı bu görüşe katılmadı.
PİŞMAN MISINIZ?: “Aile bireylerine şiddet uyguladıktan sonra pişman olur musunuz?” sorusuna erkeklerin yüzde 41.2’si “evet” karşılığını verdi. Yüzde 44.9’u bazen pişman olduğunu, yüzde 14’ü ise pişman olmadığını kaydetti. ‘Terbiye amaçlı şiddete başvurulabileceği’ görüşüne erkeklerin yüzde 28.2’si olumlu karşılık verirken, yüzde 60.7’si katılmadığını, yüzde 11.1’i de fikrinin olmadığını beyan etti.
HAKKIM VAR: Ankete katılan erkeklerden yüzde 11.5’i eşine şiddet uygulama hakkını kendinde görürken, yüzde 73.5’i bu düşünceye karşı çıktı. Haklı gerekçesi olduğunda ‘şiddeti kabul edilebilir’ gören erkeklerin oranı yüzde 30.9. Yüzde 17.4’ü aile fertlerine bazen fiziksel şiddet gösterebileceğini savundu.
DAYAK GEREKÇELERİ: “Erkek evin reisidir, gerektiğinde şiddet uygulayabilmelidir” düşüncesini destekleyenler yüzde 18.1. Katılımcıların yüzde 37.6’sı bazı davranışların şiddet uygulamayı gerektirdiği görüşüne sahip. Bu grup namus, edep, terbiye gibi konularda cezalandırılma gerektiğini savunuyor.
Kadına yönelik şiddetin, kadının kışkırtması söz konusu olduğunda kabul edilebileceğini savunan erkeklerin oranı yüzde 23.4.
“Dayağı terbiye aracı olarak değerlendirir misiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 17.8’i olumlu, yüzde 70.2’si olumsuz yanıt verdi.
BOŞANMA NEDENİ DEĞİL: Katılımcıların yüzde 31.9’u şiddet uygulanması durumunda çiftlerin boşanmasının gereksiz olduğu düşüncesinde. Erkeklerin yüzde 11.8’i “Kadın kocasına karşı gelirse kesinlikle cezalandırılmalı” dedi.
‘Erkeğe ilk kez soruldu’
Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dolunay Şenol, araştırmalarıyla, erkeğe ilk defa şiddet algısının sorulduğunu ifade etti. Şenol, genelde çalışmaların kadınlar üzerinden yapıldığını ve aslında iki tarafın da eğitilmesi gerektiğini vurguladı.
Şiddete karşı 41 gün seks boykotu
Konya merkezli Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddeti protesto etmek için, kadınları 41 gün boyunca seks, ev işi ve ütü yapmama grevine davet etti. Bulan, greve çağrı ile ilgili ilk etkinliklerini 22 Nisan Pazartesi günü İstanbul Taksim Meydanı’nda yapacaklarını söyledi. Öte yandan dün de bir kadın sokak ortasında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Kırıkkale’de meydana gelen olayda, Birgül D. (40) kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirirken saldırgan ise kaçtı.

Hiç yorum yok: