27 Haziran 2013

BM'den 'Cinsel İstismar' Konusunda Önemli Karar

Cinsel istismar insanlığa karşı işlenmiş suç kabul edilecek.
BMden cinsel istismar konusunda önemli karar
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, cinsel istismarla ilgili önemli bir karara imza attı. Oybirliği ile kabul edilen tasarıya göre çatışma bölgelerinde yaşanan cinsel istismar insanlığa karşı işlenmiş suç kabul edilecek.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Özel Temsilcisi Angelina Jolie ise "Tecevüzlerin yaşandığı bir dünyada barıştan söz edilemez" dedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İngiltere Dışişleri Bakanı William Hauge başkanlığında toplandı. 
"SAVAŞ SUÇU" OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK
Toplantıya Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Mülteciler Yüksek Komiseri Özel Temsilcisi ünlü Hollywood oyuncusu Angelina Jolie de katıldı.
Çatışmaların meydana geldiği ülkelerde suç işleyenleri adalet önüne getirmenin zor olduğunun ifade edildiği toplantıda böyle durumlarda Güvenlik Konseyi´nin harekete geçeceği ve cinsel istismarı insanlığa karşı suç olarak değerlendireceği belirtildi.
Toplantıda konuşan Genel Sekreter Ban Ki Moon, “Çatısma bölgelerinde cinsel istismarı önlemek hepimizin ortak sorumluluğudur. Birleşmiş Milletler sistemi olarak cinsel istismara karşı cezasızlık kültürüne son vermeye kararlıyız” dedi.
JOLİE, "BİR SAVAŞ SİLAHI OLARAK TECAVÜZ BÜYÜK BİR GÜVENLİK İHLALİDİR" 
Ünlü Hollywood oyuncusu Angelina Jolie Güvenlik Konseyi´nin sorumluluklarına dikkat çekti.
Jolie, "Bir savaş silahı olarak tecavüz, büyük bir güvenlik ihlalidir ve bu suçun meydana geldiği bir dünyada asla barıştan söz edilemez. Çatışma bölgelerinde cinsel istismara karşı harekete geçmek dolayısıyla sizin, yani Güvenlik Konseyi´nin görevidir. Hükümetler bu suça karşı harekete geçmediklerinde, Güvenlik Konseyi yardım ve liderlik sağlamalıdır" dedi.
Güvenlik Konseyi´nde oybirliği ile kabul edilen tasarı, cinsel istismar suçlarını “uluslararası barış ve istikrara karşı ciddi bir tehdit” olarak onayladı. 
Bu suçun önlemesi için kadınların yetkilendirilmesini karara bağladı. 

Çocuk İstismarına Karşı Çalışmalar

İspanya
Yalnızca Çocuklar İçin Bir Mesaj

ANAR Foundation




Brezilya
Karanlıktan Korkmak

CERCA







Almanya

Dunkelziffer Tentacle




Tayland
Asla Geçmeyecek

CPCR



UNICEF


14 yaşındaki erkek çocuğa öğretmeninden tecavüz

Güneydoğu'da 14 yaşındaki bir erkek çocuk, 4 ay kaldığı özel yurttaki ilmihal hocasının tecavüzüne uğradığı ortaya çıktı.



14 yaşındaki erkek çocuğa öğretmeninden tecavüz





















MARDİN-Şırnak hattında yaşanan bir dram bu. Aynı zamanda aile sırrı. Güneydoğu’daki bu ailenin hayatını daha da zorlaştırmamak için adlarını saklı tuttuk.


Şırnak’ta memur bir babanın oğlu olan 14 yaşındaki A., geçen yıl Mardin’de Anadolu lisesini kazandı ancak kalacağı bir devlet yurdu olmadığı için özel bir erkek yurduna yerleşti. 

Hürriyet gazetesinden Gülden Aydın ’ın haberine göre büyük trajedi de A.’nın yurda yerleşmesiyle başladı. 

2012 Kasım’ında yurt yöneticisi ve ilmihâl öğretmeni H.K., bir gece yarısı gözüne fener tutarak uyandırdı. Odasına götürdü, kapıyı kilitledi. Tecavüz ettikten sonra gırtlağına sarıldı, “Birine söylersen seni öldürürüm. Nereye gitsen bulurum” dedi. İki kez de sırtında sopa kırıncaya kadar dövdü. 2013 Mart’ına kadar tecavüz devam etti. A., arkadaş sohbetlerinde, H.K.’nin kendisine yaptıklarını yurttaki başka çocuklara da yaptığını öğrendi. 

Başına gelenleri söyledi, alay konusu olunca şaka yaptığını söyledi. Tecavüz gecelerinden sonra bitkinlik ve oturma güçlüğü nedeniyle okula gidemedi. Martta, A.’nın babasına okuldan bir mektup geldi. Oğlunun 21 gün devamsızlığı olduğu yazıyordu. Baba çok şaşırdı. 

RAPORLA KESİNLEŞTİ 
Anne oğlunun kaldığı yurda geldi. Oğlu konuşmak istemiyordu. Dışarı çıkardı, sıkıştırdı. Başını kaldırıp yüzüne bakamıyordu. Sonunda hocasının kendisine tecavüz ettiğini, korkudan ses çıkaramadığını, ölmek istediğini anlattı. Anne yurt müdürüne koştu. H.K.’nin yaptıklarını anlattı, nerede olduğunu sordu. H.K., Diyarbakır ’da toplantıdaydı. Annesi, yurt müdürünün “Aramızda anlaşalım” teklifini reddetti. Oğlunun elinden tutup cumhuriyet savcılığına gitti. Ardından da Devlet Hastanesi’ne. 

KÂBUSU TEKRAR ANLATTI 
Muayene eden doktor, oğlunun tecavüze uğradığını teşhis edip rapor düzenledi. Bunun üzerine tutuklanan H.K., Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Nitelikli cinsel istismar ve darp suçundan” yargılanıyor. İkincisi 20 Haziran’da yapılan duruşma, 11 Temmuz’a ertelendi. A., soruşturma sırasında da duruşmalarda da başından geçenleri tüm detaylarıyla anlatmak zorunda kaldı. 

BAŞKA ÇOCUKLAR DA VAR 
Beş ay boyunca yurttaki Kuran hocasının tecavüzüne uğrayan 14 yaşındaki A. 13 Mart 2013’te Midyat Cumhuriyet Savcılığı’ndaki ifadesinde yurtta başka çocukların da tecavüze uğradığını duyduğunu söyledi. 

Yurtta kalan çocuklar muayene edilmedi. İsmini verdiği çocuklar, Savcılık’ta A.’yı doğrulayan ifadeler verdi. 
Yurt boşaltılmadığı için çocuklar kalmaya devam etti. 
İkinci ifadelerini, birincinin tersine hocaları H.K. lehine verdiler. 
Hocanın porno film seyrettirdiği bilgisayar ve telefonuna el konulup incelenmedi. 
Spermdeki DNA incelemesi için H.K.’nin çarşaf ve nevresimleri alınmadı. 
Mağdur çocuğun ifadesi sırasında pedagog ve sosyal hizmetler uzmanı bulunmadı. 
Mahkeme, mağdur ve tanıklar için sadece bir sosyologu bilirkişi olarak görevlendirdi. 
Yaşadıklarını mahkeme salonunda bütün ayrıntılarıyla herkesin içinde anlatmak zorunda kaldı. 
Ağır travma yaşayan A. ve ailesine psikolojik destek verilmedi. 
Yönetici vasfındaki kişinin tecavüz cezası daha ağır oluyor. Yurt yönetimi, yönetici ve hoca H.K.’nin “Nitelikli cinsel istismar” iddiasıyla ceza almaması için “kaloriferci” yaptı. H.K., resmi evrakta yurdun kalorifercisi görünüyor.

Radikal'den