5 Mayıs 2008

4 Kadından 1'i Mağdur

Cumhuriyet Gazetesi'nin 05.05.2008 tarihli haberi:
ÜRKÜTEN TABLO
4 kadından biri şiddet mağduru
**Devlet Bakanı Çubukçu, bu yılın ocak ve şubat aylarında kadınlara yönelik, fiziksel, sözel, psikolojik cinsel şiddet' olayının sayısını 55 olarak açıkladı.

AYŞE SAYIN
ANKARA - Hemen her gün gazetelerin üçüncü sayfalarına konu olan "cinsel istismar, taciz ve şiddet" konusundaki resmi rakamlar, ürkütücü tabloyu ortaya koydu. Buna göre yılın ilk iki ayında "cinsel, psikolojik, fiziksel, şiddet" olayı sayısı 55 olarak belirlendi. KA-DER tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise her 4 kadından 1'i şiddet mağduruyken, saptanabilen en küçük "şiddet kurbanı" ise 8 aylık bir bebek.
Dinci Vakit gazetesinin yazarı 78 yaşındaki Hüseyin Üzmez 'in 14 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğunun ortaya çıkmasıyla bir kez daha gündeme gelen "cinsel taciz, istismar, şiddet" konusundaki rakamlar, son derece iç karartıcı. DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı 'nın soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu' nun verdiği bilgiler ve Kadın Adayları Destekleme Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de aile içi şiddet ve "cinsel istismar, şiddet ve taciz" kadınların en yoğun uğradığı saldırı türünde başı çekiyor.
Aileden sorumlu Devlet Bakanı Çubukçu'nun verdiği bilgiye göre, bu yılın ocak ve şubat aylarında kadınlara yönelik fiziksel, sözel, psikolojik ve cinsel şiddet olay sayısı 55'i bulundu. Geçen yıl hizmete sokulan "Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Özürlü Danışma Hattı" na ise 2007 yılında toplam 199 ihmal-istismar başvurusu yapıldı. Şubat-Aralık 2007 döneminde kadın konukevi hizmeti için yönlendirilen kadın sayısının da 1367 olduğunu bildirdi.
En büyük oran eşlerde
Çubukçu, "Kadınların en yoğun olarak yaşadığı, hissettiği şiddet türü sorulduğunda, büyük bir oranla fiziksel şiddete uğradıkları belirlenmektedir. Bunu cinsel şiddet, duygusal şiddet ve ekonomik şiddet takip etmektedir. Kadınlara yönelik şiddet uygulayan kişilerle ilgili istatistiki verilerde en yüksek oranı eşler oluşturuyor. Bunu, 'baba', 'anne', 'üvey baba', 'üvey anne', 'üvey kardeş' ve diğer kişiler takip etmektedir" görüşüne yer verdi.
Çubukçu, "erkek duyarlılığını" arttırmak için başlatılan asker ocağındaki eğitimde hedefin büyütüldüğüne dikkat çekti.
KA-DER'in Hüseyin Pazarcı'ya gönderdiği son araştırmasıysa erkeklerin en yoğun başvurduğu "cinsel şiddet" yöntemlerine de yer verildi. Buna göre erkekler cinsel şiddet yöntemi olarak "tecavüz, cinsel içerikli imalar, cinsel içerikli sözlü saldırı, el atmak, parmak atmak, çimdiklemek" yöntemlerine başvuruyor.
Her 4 kadından birinin şiddete uğradığı belirtilen araştırmada, bunların dörtte üçünde failin "koca" olduğu belirtildi. Tecavüze uğrayan kadınların yüzde 50'sinin 18 yaşın altında olduğu bulgusuna yer verilen araştırma, şiddete başvuranların yüzde 85'inin çocukluğunda şiddet mağduru ya da tanığı olduğu ortaya konuyor. Saptanan en küçük şiddet mağduru çocuksa 8 aylık bir bebek.

Hiç yorum yok: