21 Ekim 2010

Tecavüz Sanıklarına "Adli Tıp" Tahliyesi

Ankara'da ODTÜ'lü bir genç kadını kaçırıp tecavüz ettikleri iddiasıyla yargılanan iki sanık, dosyanın İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan geç geleceği gerekçesiyle tahliye edildi. Müşteki avukatları, AİHM'e ve CEDAW Komitesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

Ankara - BİA Haber Merkezi
20 Ekim 2010, Çarşamba
İki kişinin tecavüz suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme, Adalet Bakanlığı genelgesine rağmen, iki üniversite hastanesinin tecavüz mağdurunun ruh sağlığının bozulduğu yönündeki raporunu kabul etmedi. Bu kararına da Yargıtay 5. Dairesi'nin üniversite hastanelerinin raporlarını geçersiz sayıp kararı bozabileceğini gerekçe gösterdi.
Önce tecavüz mağduru İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi, sonra da Adli Tıp Kurumu raporunun geç geleceği gerekçesiyle sanıklar tahliye edildi. Zorla alıkoyma, yağma ve tecavüz suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan iki sanık, serbest bırakıldı.
Kararı protesto eden avukatlar, cübbelerini çıkarıp duruşma salonunu terk etti. Protesto gerekçelerinin tutanaklara geçirilmesini isteyen avukatlar, kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) aykırı olduğunu belirtiyor; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) ve CEDAW Komitesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.

İki kişi kaçırıp tecavüz etti

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi İ.G. (25), 18 Mart akşamı bir öğrencisine özel ders verdikten sonra evine dönerken T.D. ve A.Y. tarafından zorla bir kamyonete bindirilerek Ayaş Yolu'na götürüldü. İki şüpheli burada İ.G.'ye defalarca tecavüz etti ve parasını da gasp etti.
Saldırganların elinden kurtulmayı başaran İ.G. karakola başvurdu; savcılığa ve Ankara Adli Tıp Şube Başkanlığı'na sevk edildi.
Adli Tıp İ.G.'de darp ve cebir izlerini tespit etti. Numune Hastanesi ruhsal sağlığı bozulmuştur raporu verdi. Vajinal muayenede erkeklerden birine ait sperm örneği bulundu. Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlıkları İ.G.'nin ruhsal durumunun bozulduğuna dair raporlar verdi.
Olaydan bir gün sonra yakalanan şüpheliler tutuklanırken hakkında Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Mahkeme, 10 Ağustos'taki ilk duruşmada, üniversite hastanelerinin raporlarını kabul etmeyerek İ.G.'nin İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevkine karar verdi.
İ.G.'nin avukatları ise yoğunluk nedeniyle İstanbul Adli Tıp Kurumu'na giden bir dosyanın iki yıldan önce gelmeyeceğini belirtti; Devlet Denetleme Kurulu'nun bir raporu ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Dairesi'nin üniversite hastanelerinden rapor alınabileceği yönünde genelgesi bulunduğunu hatırlatarak karara itiraz etti.
Avukatlar, üniversite hastanelerinden alınmış raporların geçerli sayılmasını, mecbur kalınırsa İ.G.'nin Ankara Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'ne gönderilmesini talep etti. Ancak mahkeme başkanı, Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmazsa Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararı bozacağını belirterek bu talebi reddetti.
İkinci duruşmada dosya İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Dün görülen üçüncü duruşmada ise mahkeme heyeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor gelmesinin uzun süreceği gerekçesi ve "masumiyet karinesi" gereğince sanıkları tahliye etti.(BB)

Hiç yorum yok: