14 Ekim 2010

Tunceli’de Bir Günde İki "Münferit" Tecavüz Vakası

Tunceli Ovacık’ta, zihinsel engelli 14 yaşındaki kıza tecavüz etmeye çalıştığı iddiasıyla AKP eski il başkanı tutuklandı. Dersim BDP Eşbaşkanı Bakıray, Pertek’teki YİBO’da da bir tecavüzün yaşandığını söyledi. İddiaya göre iki ilçenin kaymakamı "Olay münferit, abartmayın" dedi.

İstanbul, - BİA Haber Merkezi,
10 Haziran 2010, Perşembe

Dersim'in (Tunceli) Ovacık ve Pertek ilçelerinde çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz iddiaları yerel makamlarınca "münterit" ve "abartılmaması gereken vakalar" olarak görülüyor.
Ovacık İlçesi'nde, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) eski İl Başkanı R.Ç., 14 yaşında zihinsel engelli bir kıza tecavüz etmeye çalıştığı iddiasıyla tutuklandı. Olayın duyulmasıyla halk kentte protesto gösterileri yaptı.

Ovacık'ın ardından Pertek 

bianet'e konuyla ilgili açıklama yapan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Dersim İli Eşbaşkanı Amber Bakıray, Pertek İlçesi'ndeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) başka bir tecavüz vakasının yaşandığını söyledi:
"Biz Ovacık'taki olayla ilgilenirken, Pertek'te bir olay daha meydana geldi; YİBO'da bir öğretmenin öğrencisine tecavüz ettiği iddia ediliyor. Olay bu gün açığa çıktı. Tecavüz olayı duyulunca öğretmen kaçmış, henüz bulunup ifadesi alınamadı."

Kaymakamlardan bildik açıklamalar

Ovacık'ta halkın Kaymakamlık önünde toplandığını anlatan Bakıray'a göre, konuyla ilgili görüşmek istedikleri Ovacık ve Pertek kaymakamları "münferittir, abartılmamalı" dedi:
Bakıray, "Peş peşe yaşanan iki vaka, çocuklara yönelik cinsel taciz ve istismarın, bir sistem sorunu olduğunu gösteriyor" diyor.
"Artık toplumda duyarlılık oluştu, yıllardır yaşanan ama gizlenen taciz ve tecavüz vakaları ortaya çıkıyor. Ama devletin ve hükümetin kararlılıkla bu konunun üzerine gitmesi, failleri yargılaması ve cezalandırması, konuyu örtbas etmemesi gerekiyor. Bu zamana kadar gördüğümüz uygulamalar umut verici değil."
Bakıray mağdurların aileleriyle görüşeceklerini, açılacak soruşturma ve davaya müdahil olacaklarını belirtti.

Mağdur koruma altında

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Temsilciliği'nden avukat Barış Yıldırım, Ovacık'taki soruşturmada gizlilik kararı alındığını belirtti. Yıldırım mağdur kızın, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) koruma altına alındığını bildirdi.

Kurtulan: "Devlet politikası oldu"

Van Erciş'te iki hafta önce yaşanan tecavüz vakasını Meclis'e taşıyarak, Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen BDP Milletvekili Fatma Kurtulan da bianet'e konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Son zamanlarda çocuklara yönelik taciz ve tecavüz vakalarındaki artışla ilgili Kurtulan,  "Şiddetin bir devlet politikası haline geldiğini düşünmeye başladık ve bu bizi korkutuyor. Çünkü çok vahim bir durum" dedi:
"Bir süredir vakaları izliyoruz; Siirt'te, Van'da peş peşe olaylar yaşandı. Uzun süredir kent halkının bildiği olaylarda bile devletin müdahale etmediğini gördük. Şiddet kültürü çocuklara yöneltildi. Sadece taciz ve tecavüz değil, Silopi'de bir çocuk polis panzeri altında kalarak; Van'da bir çocuk kışlanın yanındaki patlamada öldü. Taş attın, diyerek çocuklara yaşlarının iki katı cezalar veriliyor. Çocuklara dönük özel bir politika izleniyor. Meclis'ten araştırma komisyonu kurmasını istiyoruz. Olayların üzerine gidilsin, devlet şiddet politikasından vazgeçsin; yazık bu çocuklara" (SP/EÖ)

Hiç yorum yok: